https://www.happenentrappen.nl/route/114

Peddelen in de polder – 56 km.

Vanuit het hart van Waterland naar het hart van de Beemster. Over polders en langs stolpboerderijen trappen we dwars door werelderfgoed. Dat is werelds genieten…

Grachtenstad
Purmerend is een sfeervolle grachtenstad die groot geworden is door het handelsverleden. Dit is het hart van Waterland en dat is niet verwonderlijk, want Purmerend ligt aan de rivier de Where en tussen het Purmermeer, Beemstermeer en Wormermeer in. De strategische ligging maakte Purmerend vroeger tot belangrijk handelscentrum, en tegenwoordig tot ideale uitvalsbasis voor een dagje Happen en Trappen.

Walvisvaart
We fietsen door oer-Hollandse polders naar De Rijp, de geboorteplaats van Jan Adriaanszoon Leeghwater. Als waterbouwkundige was Leeghwater verantwoordelijk voor de bouw en plaatsing van de molens die gebruikt werden voor de inpoldering en drooglegging van de Beemster. Saillant detail: door het inpolderen raakte de Rijp zijn directe verbinding met de Zuiderzee kwijt. De walvisvaart – tot dan toe de belangrijkste economische activiteit – kwam daarmee ten einde.

Molens
We vervolgens onze weg door dit polderlandschap en bereiken Noordeinde. Dit dorp heeft een eigen polder, genaamd de Noordeindermeerpolder. Aan de rand daarvan staat een pre-industriële fabriek: Weidemolen Grootschermer, vernoemd naar het gelijknamige dorp. In Grootschermer zijn overigens nog meer molens te bewonderen, namelijk De Havik en de Menningweermolen.

Werelderfgoed
Langs stolpboerderijen en historische kerkjes fietsen we naar het typisch Noord-Hollandse Middenbeemster. Dit is het bruisende centrum van de Beemster, door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De verkaveling is met recht uniek te noemen, onder meer vanwege de geometrische verhoudingen: kaasrechte lijnen verdelen het landschap. Maar de Beemster is natuurlijk ook bekend vanwege versnaperingen, zoals verse kazen, appels, peren, en diverse soorten groente en vlees. Onze horecapartners zorgen voor een passende culinaire kennismaking met de Beemster. Smakelijk eten!

Route
De route begint met koffie en wat lekkers bij Spijkerman in Purmerend. Daarna volgt een soepje bij De Walvis in De Rijp. Onderweg naar het voorgerecht bij De Kleine Haag in Noordeinde passeert u in Graft het Kleinste Snoepwinkeltje van Nederland: Bram en Aagie ANNO 1890. Het hoofdgerecht wordt geserveerd bij het Genot van Grootschermer in Grootschermer. Bij Golf Beemster in Zuidoostbeemster wacht u ten slotte het dessert.

Deze route voert u door het gebied van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam en brengt hij u in de buurt van Fort Resort Beemster, Fort bij Kwadijk en Fort bij Spijkerboor.
De Stelling van Amsterdam werd grotendeels aangelegd tussen 1874 en 1914 en is een 135 kilometerlange verdedigingslinie ter verdediging van de Nederlandse hoofdstad. De Stelling is een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft van onderwaterzettingen en een ingenieus logistiek systeem. Tijdens de twee Wereldoorlogen werd de Stelling wel in staat van verdediging gebracht, maar er hoefde nooit daadwerkelijk gevochten te worden. Veel van de forten en batterijen hebben nu een andere bestemming gekregen. Voor meer informatie over activiteiten op de forten zie www.stellingvanamsterdam.nl